You are here:

:: Web Husam Musa


Warning: strtotime() [function.strtotime]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'UTC' for 'GMT/0.0/no DST' instead in /home/husamh4f/public_html/v10/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'UTC' for 'GMT/0.0/no DST' instead in /home/husamh4f/public_html/v10/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Tindakan Petronas Membayar 5% Bahagian Kelantan Kepada Kerajaan Persekutuan adalah Jenayah Pecah Amanah

E-mail Print PDF

Saya merujuk kepada kenyataan media Presiden Petronas, Tan Sri Shamsul Azhar Abas pada hari ini.

 

Berdasarkan kenyataan itu, Petronas sememangnya membayar 5% bahagian negeri Kelantan kepada Kerajaan Persekutuan.

Sebaliknya, Kerajaan Persekutuan tidak menyampaikan pembayaran itu kepada Kerajaan Negeri Kelantan, tidak juga memasukkan ke dalam Akaun Wang Yang diSatukan Kerajaan Persekutuan seperti kehendak Akta Tatacara Kewangan 1957 serta membelanjakan wang itu tanpa sebarang kelulusan Parlimen seperti kehendak Akta yang sama.

Suka diingatkan;

Pertama  -  Kelantan hanya mengikat perjanjian petroleum pada tahun 1975 dengan Petronas. Tidak ada sebarang perjanjian antara Kelantan dan Kerajaan Malaysia.

Menurut perjanjian itu, Petronas, bukan Kerajaan Malaysia, berjanji membayar secara langsung kepada Negeri Kelantan 5% bayaran tunai dua kali setiap tahun bila mana pengeluaran bermula.

 

Kedua - Kenapa Petronas tidak membayar langsung kepada Kelantan tetapi sebaliknya membayar kepada pihak ketiga iaitu Kerajaan Persekutuan?

Jika Kelantan tidak layak menerima bayaran itu atas apa jua sebab, Kerajaan Persekutuan juga tidak berhak menerima lebih dari 5% bayaran tunai hak Kerajaan Persekutuan selain dividen dan cukai. 5% itu akan pergi ke mana?

 

Ketiga - Pembayaran oleh Petronas 5% hak Kelantan kepada Kerajaan Persekutuan adalah satu tindakan jenayah pecah amanah di mana hukumannya adalah mandatori penjara.

 

Keempat - Kerajaan Persekutuan juga melakukan jenayah dengan bersyubhat menerima bayaran bukan haknya dan menggunakan wang itu tidak seperti yang dikehendaki oleh perjanjian.

 

Kelima - semua pihak yang bersyubhat menggunakan wang ini secara salah, termasuk jawatankuasa Wang Ihsan yang dipengerusikan oleh Datuk Dr Awang Adek juga melakukan jenayah pecah amanah yang sama.

 

Adalah menyedihkan, Petronas sebagai sebuah syarikat multi nasional yang menanda tangani beratus-ratus perjanjian di seluruh dunia, boleh memungkiri perjanjian dengan sebuah Kerajaan Negeri dalam negaranya sendiri.

 

Mustahil bagi Petronas untuk tidak memahami perjanjian mudah seperti itu dan sebarang tanggung jawab perundangan kembali kepada Petronas dengan semua anggota lembaga pengarah dan pengurusan tertingginya akan dipertanggung jawabkan.

 

Tindakan yang sesuai akan diambil oleh Kerajaan Kelantan apabila tiba masanya.

 

Kerajaan Negeri juga akan menulis surat kepada Petronas untuk mendapatkan jumlah wang 5%bahagian Kelantan yang telah dibayar kepada Kerajaan Persekutuan.

 

 

Husam Haji Musa

Exco Kerajaan Negeri Kelantan

30 Nov 2012

16 Muharam 1434

 

SALORCARE

SALORCARE ditubuhkan sebagai salah satu usaha YB Dato untuk membantu rakyat yang memerlukan. Sumbangan boleh disalurkan ke akaun Bank Islam atas nama SALORCARE No Akaun : 0301-801-01432-86

SEKILAS INFO

Sample image YB Dato' Husam Musa adalah Naib Presiden PAS (Sesi 2013 - 2015) merangkap ADUN PAS Dun Salor, Kelantan

DUN SALOR

Sample image Dewan Undangan Negeri Kawasan Salor, merupakan salah satu DUN di dalam Parlimen Kubang Kerian dan diwakili YB Dato sejak 2008 laman web